Om te lezen, heeft u geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen uw oren, speelt zich af in uw eigen fantasie. Daarom biedt de Bibliotheek, naast een collectie grootletterboeken, nu een collectie van 45.000 gesproken boeken, exclusief voor mensen met een leesbeperking.

Wat zijn gesproken boeken?

Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kunt u door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Hoe werkt het?

Voor Passend Lezen heeft u een abonnement van de Bibliotheek én een internetverbinding nodig.

Voor leden van de Bibliotheek is gebruikmaken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met uw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. U krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken.

Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geeft u bij het inschrijven aan dat u een leesbeperking heeft. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met u op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. 

Heeft u vragen? Kijk dan bij de meestgestelde vragen. Bekijk hier de instructievideo.

 

Daisyrom en andere hulpmiddelen

Wilt u niet digitaal luisteren maar via een cd? Dat kan via een daisyrom-speler, een afspeelapparaat met grote bedieningsknoppen voor het afspelen van een Daisy cd. Dit is een gesproken versie van een boek in de vorm van een cd. 

De snelheid van een daisyrom-speler waarmee een boek voorgelezen wordt kunt u zelf instellen. U kunt met deze speler ook bladeren om te zoeken naar pagina's of hoofdstukken. De daisyrom-speler kunt u in de bibliotheek lenen. 

Voor mensen met een leesbeperking zijn er naast de daisyrom-speler meer hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren makkelijker te maken zoals leeslinealen, leesloepen en vergrotingsapparatuur. 

Nog geen lid van de bibliotheek?

Regel dan vandaag nog uw lidmaatschap. U heeft keuze uit duizenden e-books, ruim twee miljoen boeken, films, tijdschriften, muziek en games en allerlei leuke activiteiten!

Grootletterboeken

In de bibliotheek is een collectie grootletterboeken aanwezig. Deze zijn te herkennen aan aan de grote zwarte 'G' op de rug van het boek.

Luisterboeken

Veel boeken zijn als luisterboek verkrijgbaar. Een selectie hiervan is te leen bij Bibliotheek gemeente Barneveld. Daarnaast is er de luisterbieb-app waar uiteenlopende luisterboeken off line te beluisteren zijn.

Voor wie is Passend Lezen?

Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor leden van de Bibliotheek die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als u een andere beperking heeft waardoor lezen niet of moeilijk
gaat, kunt u gebruikmaken van gesproken boeken.

Superboek: voor jeugd en jongeren

Superboek is de speciale collectie van Passend Lezen voor kinderen en jongvolwassenen. Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. De collectie bestaat uit ruim 10.000 jeugdboeken en ongeveer 20 tijdschrifttitels.

Superboek

Een gesproken boek uitproberen?

U kunt in onze bibliotheek fragmenten van gesproken boeken luisteren via de Audioposter. Kom langs en ervaar het zelf!

Moeite met lezen? We maken lezen leuker met het Makkelijk Lezen Plein

Dienstverlening Passend lezen

Via de website www.passendlezen.nl vindt u de dienstverlening Bibliotheekservice Passend Lezen. Dankzij deze service kunt u vanuit huis boeken, kranten, tijdschriften in een aangepaste leesvorm bestellen. Ook heeft Passend Lezen een ruime collectie daisyroms. De collectie, bestaande uit ruim 75.000 gesproken boeken, wordt exclusief beschikbaar gesteld aan mensen met een leesbeperking.

Na inschrijving via de site en betaling van jaarlijks € 28,- (tot 18 jaar gratis) heeft u toegang tot een actuele aanbod van onder andere moderne en klassieke literatuur, streek- en familieromans, detectives en thrillers, informatieve titels, jeugdboeken en romans in vreemde talen.