Oekraïne

Er zijn inmiddels veel initiatieven op gang gekomen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Bijvoorbeeld om te lezen in hun eigen taal of om Nederlands te leren spreken. Hier vind je voorbeelden van deze initiatieven.

Heb je even een computer of wifi-verbinding nodig? Dan kun je natuurlijk altijd binnenlopen bij een Bibliotheek in de buurt.


E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

 

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Leer samen Oekraïens en Nederlands

  • Nederlands leren voor Oekraïeners

  • Google Translate

  • Taal & Teken

Computers in de Bieb

Voor de vluchtelingen is communicatie met het thuisland heel belangrijk. In de Bibliotheek kan iedereen, ook als je geen lid bent, gebruikmaken van onze computers. Je kunt internetten, werken in Word, Excell en Powerpoint. En je kunt documenten kopiëren en printen. Bovendien kun je er je mobiel opladen en is er gratis wifi!

Webinar werken in Nederland voor Oekraïeners

Boeken, geschiedenis & achtergrondinformatie Oekraïne

Wil je meer te weten komen over Oekraïne, haar geschiedenis, president Zelenski en de oorlog? Of wil je boeken lezen (fictie en non fictie) over het land? Kijk dan eens op deze speciaal ingerichte pagina over Oekraïne.

Lees meer