Informatiebijeenkomst De VoorleesExpress voor ouders

28 maart 2019, van 13:30 tot 14:30 | in de Bibliotheek Barneveld

Kosten: Gratis

Ouders van kinderen die merken dat de taalontwikkeling van hun kind achter blijft, of dat het lezen lastig gaat, kunnen gebruikmaken van de voorlezers van de VoorleesExpress. Tijdens deze informatiebijeenkomst wordt toegelicht wat de VoorleesExpress voor hen kan betekenen. Alle ouders krijgen na afloop een leuk presentje. De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk en van tevoren aanmelden is niet nodig.

De VoorleesExpress maakt (voor)lezen leuk!

Coördinator van de VoorleesExpress, Demi van Druten: “Regelmatig lezen en voorlezen helpt bij de taalontwikkeling van een kind. De woordenschat wordt groter waardoor het kind, bijvoorbeeld op school, ook meer informatie kan opnemen en begrijpen. Daarom is het belangrijk dat lezen en voorlezen, naast een activiteit op school, ook iets is wat thuis gestimuleerd wordt. Maar lezen moet natuurlijk vooral ook leuk zijn en daar kunnen de voorlezers van de VoorleesExpress de kinderen èn ouders bij helpen.”

Wat doet de voorlezer?

De VoorleesExpress is er voor kinderen van 2-8 jaar die moeite hebben met taal. Twintig weken lang komt een vrijwilliger bij het gezin thuis langs om voor te lezen, taalspelletjes te doen en liedjes te zingen. Ook de ouders doen mee zodat zij na 20 weken het voorleesritueel kunnen overnemen. Inmiddels zijn er in Barneveld al 25 gezinnen die een voorlezer hebben. Wil je ook graag een voorlezer van de VoorleesExpress? Meld je dan 28 maart aan bij coördinator Demi van Druten of mail naar
barneveld@voorleesexpress.nl. Ouders kunnen het ook aankaarten op school. Want veel scholen in de gemeente Barneveld werken al samen met de stichting.

16 april: Bijeenkomst voor scholen en andere toeleiders

Voor scholen en andere organisaties die werken met ouders en kinderen, wordt dinsdag 16 april van 20.00 tot 21.30 uur ook een bijeenkomst georganiseerd. Zij krijgen die avond meer informatie over wat de VoorleesExpress kan bieden en hoe een goede samenwerking met organisaties tot mooie resultaten in de taalontwikkeling van kinderen en het bewustzijn van ouders kan leiden.

Hierbij zal ook Jelly van Rinsum, coördinator van Taalhuis Barneveld aanwezig zijn die de aandacht zal vestigen op wat taalachterstand op de langere duur kan betekenen voor opgroeiende kinderen en uiteindelijk als volwassenen. Ook zal zij informatie geven over het benaderen van de ouders van de kinderen, die in veel gevallen ook een taalachterstand hebben. Zij kan hen helpen de juiste begeleiding of cursus te geven.