BoekStartcoach van start

Gepubliceerd op: 31 januari 2019 19:59

De Bibliotheek Barneveld heeft sinds kort een BoekStartcoach die het belang van het voorlezen onder de aandacht brengt bij jonge ouders en kinderen.

De BoekStartcoach zal op meerdere plekken binnen onze gemeente het voorlezen stimuleren. Vanaf 5 februari 2019 is bibliotheekmedewerker Josette Takkenberg twee keer per week 1,5 uur als BoekStartcoach aanwezig op het consultatiebureau in Barneveld. Zij zal met ouders en hun kinderen het gesprek aangaan over het belang van voorlezen. De BoekStartcoach is vanaf 5 februari om de week op dinsdag of donderdag van 9.00 tot 10.30 uur aanwezig en iedere vrijdag op wisselende tijden op de locatie aan de Bouwheerstraat 50-52 in Barneveld.

Voorlezen loont!

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen aan baby’s wel degelijk loont. Kinderen die vanaf hun geboorte worden voorgelezen, scoren hoger op taalontwikkeling en het spreken. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten te meten op de woordenschat. Daarnaast is het ook een warm moment samen met je kind, geeft het baby’s informatie over de wereld om hen heen, oefent het de luistervaardigheid en het concentratievermogen en prikkelt het voorlezen de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden.

Onderdeel van landelijk stimuleringsprogramma

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek dat onderdeel is van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Alle bibliotheken doen mee aan dit programma. De Bibliotheek Barneveld werkt hiervoor samen met de gemeente Barneveld. Alle jonge ouders ontvangen van de gemeente een brief met daarin de informatie over BoekStart en het gratis lidmaatschap van de Bibliotheek voor je baby. Bij inschrijving ontvang je het BoekStartkoffertje met twee boekjes en voorleestips.