Tips om te-laat-geld te voorkomen

Gepubliceerd op: 27 januari 2023 09:32

Afgelopen week was de Bibliotheekbranche volop in het nieuws over boete-vrij lenen. Kinderen t/m 17 jaar zijn gratis lid en betalen sowieso geen te-laat-geld. Helaas geldt deze regeling nog niet voor de volwassen leden van onze vestigingen. Het te-laat-geld is ingesteld om te voorkomen dat de boeken zó lang bij iemand thuisliggen dat andere leden deze boeken niet kunnen lenen.

Aangezien wij niet zo'n omvangrijke collectie hebben als bijvoorbeeld de Bibliotheken die in het nieuws waren, is het nodig om deze regel te blijven hanteren. Wanneer wij merken dat het leengedrag dusdanig verandert dat deze regel kan vervallen, zullen we dat ook zeker doen.

Tips om betaling van te-laat-geld te voorkomen:

  • Print je bon uit als je een boek leent en prik/plak deze op een zichtbare plek in huis
  • Zet een herinnering in je agenda ruim voor de inleverdatum
  • Stel in de Iguana Bibliotheek-app een pushbericht in dan krijg je een melding wanneer een boek bijna ingeleverd moet worden
  • Houd je inleverherinneringen in de mail in de gaten
  • Als je merkt dat je je boek niet op tijd uit krijgt, verleng de leentermijn eenvoudig online via MijnBibliotheek
  • Leg de boeken altijd op een goed zichtbare plek of vaste plek zodat je deze niet over het hoofd ziet

En tot slot: als het je te vaak gebeurt maar je wel wilt blijven lezen, lees dan je boeken lekker online zonder te-laat-geld als je nog niet uitgelezen bent. Als lid van de Bibliotheek kun je ook eenvoudig en kosteloos boeken lenen bij de Online Bibliotheek.

Download hier de app: Android (Google Playstore) of iOS (AppleStore)
Voor deze app heb je minimaal iOS 11.0 (Apple) of Android 4.4 nodig. De laatste versies zijn: iOS: 4.3.12, Android: 4.3.2