Vrijwillige gastheer/-vrouw gezocht in Voorthuizen

Gepubliceerd op: 7 maart 2023 11:58

Om de Bibliotheek in Voorthuizen open te kunnen houden op de vastgestelde dagen, zijn op korte termijn extra vrijwilligers nodig. De Bibliotheek zoekt mensen die (minimaal) 3 uur per week als gastvrouw of gastheer de bezoekers en leden willen helpen en de uitleen op orde willen houden. Om een goede indruk van het werk te geven laten we (ex-)gastheer Rijk van Dam uit Voorthuizen aan het woord.

Opvolger voor bibliotheekvrijwilliger Rijk gezocht

‘Ik voelde me echt nuttig, maar het heeft me ook verrijkt’

Om de Bibliotheek in Voorthuizen open te kunnen houden op de vastgestelde dagen, zijn op korte termijn extra vrijwilligers nodig. De Bibliotheek zoekt mensen die (minimaal) 3 uur per week als gastvrouw of gastheer de bezoekers en leden willen helpen en de uitleen op orde willen houden.

Voorthuizenaar Rijk van Dam weet uit jarenlange ervaring wat het vrijwilligerswerk inhoudt. Hij was ruim 7 jaar als gastheer op de donderdagmiddag onderdeel van dat team. Per januari van dit jaar is hij gestopt om meer tijd en ruimte te hebben voor zijn andere hobby’s en interesses.

Mooie gesprekken en afwisselend werk

Rijk: ‘Ik ben vrij snel na mijn pensioen gestart met het werken als vrijwilliger bij de Bibliotheek omdat het een plek is waar je veel sociale contacten hebt en lezen doe ik zelf ook graag, dus dit was voor mij een mooie combinatie. Ik voelde me ook echt nuttig omdat ik mensen kon helpen een passend boek te kiezen of hielp met het uitlenen of inleveren van materialen en alles netjes houden op de locatie. Het werken bij de Bibliotheek heeft me ook echt verrijkt omdat ik door andere lezers kennismaakte met andere schrijvers en genre boeken dan ik normaal las. Daarnaast ontstonden er soms ook mooie gesprekken over andere onderwerpen. Het werk is afwisselend; van het opruimen van ingeleverde boeken, reserveringen klaarzetten tot aan het helpen van de klant bij diverse vragen.’

Waardering en extraatjes

Rijk: ‘Nu ik gestopt ben, mis ik die gezellige gesprekjes en het vrijwilliger zijn eigenlijk wel een beetje. Het is leuk werk en de vrijwilligers worden door de medewerkers van de Bibliotheek erg gewaardeerd. Jaarlijks wordt een uitje en een Nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd. Naast een Nieuwjaarspresentje ontvangt iedere vrijwilliger ook een gratis abonnement. Maar ook zonder dat, kan ik dit werk van harte aanbevelen. Je kunt iets betekenen voor anderen. Het is dankbaar werk en je krijgt er veel voor terug.’

De Bibliotheek in Voorthuizen, die gevestigd is in Ontmoetingscentrum De Eng, wordt grotendeels bemand door een team van vrijwilligers uit Voorthuizen zelf. Op woensdag is een vaste medewerker aanwezig om meer administratieve vragen rondom het lidmaatschap af te kunnen handelen.

Aanmelden als vrijwilliger

Nieuwsgierig geworden of lijkt het direct al leuk om dit vrijwilligerswerk op te pakken? Voor meer informatie over vrijwilligerswerk als gastvrouw-/heer, bel naar: Milou van Essen, coördinator vrijwilligers: (0342) 403 483 of stuur een e-mail: milou.vanessen@bibliotheekbarneveld.nl.

Ook voor ander vrijiwilligerswerk kun je contact met Milou opnemen; we zoeken bijvoorbeeld ook nog voorleesvrijwilligers voor de VoorleesExpress.