Onderzoek
In de “Infographic” hiernaast ziet u de resultaten van het half juni gehouden tweede Biebpanel-onderzoek van 2016. Met dit onderzoek wordt een actueel inzicht in de omvang en actualiteit
van de collectie, de voorkeuren met betrekking tot de collectie, het reserveren van materialen en de informatiefunctie van de bibliotheek gegeven. In totaal namen 15.132 mensen deel aan het onderzoek.

Collectie
Panelleden hechten vooral belang aan informatieve boeken, spannende boeken en literaire romans. Ongeveer een derde vindt het aanbod aan informatieve boeken te beperkt en ongeveer een kwart is van mening dat het aanbod aan tijdschriften te beperkt is. De leden zijn redelijk tevreden over de actualiteit van de collectie, maar over de informatieve boeken is slechts ruim de helft tevreden. Naast de beschikbaarheid van actuele titels vinden veel panelleden een breed aanbod met ook oudere titels belangrijk.

Reserveren
De meeste panelleden reserveren wel eens titels. Ze zijn hier erg tevreden over. De meerderheid is bereid twee weken of meer te wachten. Een aanzienlijke groep vindt dat de bibliotheek bij het online reserveren vanuit de catalogus niet duidelijk aangeeft hoe lang het ongeveer gaat duren. Dit laatste is direct opgepakt. Leden die een reservering plaatsen kunnen zien hoeveel leden hen nog voor gaan alvorens het boek voor beschikbaar komt.

Informatiefunctie
Er bestaat veel behoefte aan toegang tot informatie via de bibliotheek. Populaire onderwerpen zijn vakantie & reizen en gezondheid. Het zoeken van informatie doen panelleden het liefste via de informatieve boeken en tijdschriften en door vragen te stellen aan medewerkers. Digitale informatiebronnen zijn vooral interessant voor jongere leden en mannen.

Meedoen met Biebpanel?

Over de rapportage

De Bibliotheek Barneveld is samen met een aantal andere
bibliotheken op de Veluwe per 1 januari 2015 aangesloten bij Biebpanel. De resultaten zijn een weergave van de gezamenlijke uitkomsten van de volgende bibliotheken:

• Cultura Ede
  • de Bibliotheek Scherpenzeelde