Help mee om een mooie jeugdafdeling in de Bibliotheek in Barneveld in te richten

We hebben al veel geld bij elkaar voor de herinrichting van onze Bibliotheek in Barneveld: we hebben zelf geld gereserveerd specifiek voor de herinrichting, VSB Fonds steunt ons al en Gemeente Barneveld heeft ook een bedrag toegezegd. Daarom kunnen we wel al starten, maar het is nog niet genoeg.

We gaan de entree, de gang, de ontmoetingsruimte en de 1e verdieping opnieuw indelen en inrichten en aankleden, zodat het praktischer en gezelliger wordt om in de Bieb te verblijven.

In totaal willen we graag nog circa € 30.000 voor de herinrichting van de jeugdafdeling bij elkaar zien te krijgen. We hergebruiken veel meubilair om de kosten te beperken, hebben leveranciers gevraagd om ons te steunen maar we vragen ook jouw hulp.

Help jij ons met een (kleine) bijdrage voor de jeugdafdeling?

Om een fijne plek voor dreumesen, peuters, kleuters, tieners en jongeren te kunnen bieden, zijn er in de plannen verschillende functies op de bovenverdieping ingericht:

Een plek om boeken al spelend (met je vader/moeder of verzorger) te ontdekken, een plek om rustig je stripboek te lezen, of juist een informatief boek te lezen op een rustig plekje. Of om je werkstuk of schoolopdracht rustig uit te kunnen werken aan een tafel.

Wil jij ons steunen om dit te realiseren? Elke bijdrage is welkom. Hartelijk bedankt!

Indien je via bovenstaande knoppen wilt bijdragen aan de herinrichting word je doorgelinkt naar Plink.com van Mollie.com die ons betalingsysteem faciliteert.

Je mag natuurlijk ook je donatie zelf overmaken naar:
NL63RABO0191824860 t.n.v. De Bibliotheek Barneveld o.v.v. donatie jeugdafdeling

Wat kopen en maken we voor de jeugdafdeling?

We hebben de kosten per leeftijdsgroep gespecificeerd:

 • 0-4 jaar: € 18.066
 • 6-12 jaar: € 8.996,
 • 12-18 jaar: € 2.350

Hiervoor worden o.a. aangeschaft/gemaakt*:

 • werk-/studeertafels en stoelen (12-18jr)
 • speelkussens, kussens voor de tribune (0-4jr) 
 • multifunctionele prentenboekenlades/bankjes (0-4jr)
 • loungestoelen (ouders met kind 0-4jr/6-12/12-18)) 
 • 2 nieuwe collectiekasten (0-8jr) 
 • 2 vloerkleden (0-6 jr) 
 • bankjes langs de ramen (6-12/12-18jr) 
 • poefjes (a.l.)
 • verlichting (a.l)
 • een multifunctioneel sfeermeubel voor presentatie van boeken, tv-scherm met bibliotheekinformatie en accessoires en planten (a.l.)
 • podium en gordijn voor 'intieme' voorstellingen/activiteiten (0-6/6-12)
 • gezellige aankleding in de vorm van muurtekening (a.l.)
 • planten en andere (speel-/knuffel-/sier-) accessoires (a.l.).

*Een en ander wordt nog verder uitgewerkt. De aantallen en invulling van de afdeling kunnen nog wijzigen door het budget of niet haalbare uitvoering van de meubels zoals van tevoren gedacht.

Steun op langere termijn of andere hulp? Bel/mail ons!

Wil je de Bibliotheek (ook) op een langere termijn, of op een andere manier, steunen? Neem dan contact op met Ivannah Rietkerk, telefoonnummer (0342) 403 483 of via e-mail ivannah.rietkerk@bibliotheekbarneveld.nl.

Belastingvoordeel bij een donatie

De Bibliotheek is een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Een gift aan de Bibliotheek is daarmee aftrekbaar van de jaarlijkse belastingen, zowel voor bedrijven als particulieren.
Daarnaast hoeft de Bibliotheek op basis van deze ANBI status geen erfbelasting of schenkbelasting te betalen over schenkingen vanuit nalatenschap.

 • Particulieren kunnen hun gift 1,25 keer aftrekken van hun inkomsten- of vennootschapsbelasting. Doneer je bijvoorbeeld € 100, dan hoef je over € 125 van jouw inkomsten geen belasting te betalen.
 • Bedrijven kunnen hun gift 1,5 keer aftrekken van de vennootschapsbelasting. Doneert jouw bedrijf bijvoorbeeld € 100, dan mag het bedrijf € 150 aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
 • De Bibliotheek hoeft geen erf- of schenkbelasting te betalen over de donatie.

  Meer uitleg over donaties aan cultuur lees je op de website van de Belastingdienst.

Wil je liever in natura helpen? We zoeken:

 • nieuwe computerapparatuur en een kleine tafel met stoeltje om kinderen educa-tieve spelletjes te laten ervaren
 • een Green Screen
 • sterke vrouwen/mannen die in januari willen helpen met het verwijderen/sjouwen van kasten en andere meubels
 • heb je ideeën of wil je vanuit jouw expertise of interesse meewerken aan een activiteit?

Daarnaast zoeken we ook nog:

 • een zelfstandige horeca-ondernemer die vanaf februari de bezoekers gastvrij ontvangt in de Bibliotheek. Iemand die een goede betaalbare kop koffie/thee met gebak of andere lekkernij kan serveren en een eenvoudige lunch kan aanbieden voor een schappelijke prijs. Een vergunning voor daghoreca is al in ons bezit.

Neem contact met ons op als je iets voor ons kunt betekenen! (0342) 403 483

De Bibliotheek...is van iedereen!

De plannen voor een herinrichting van de Bibliotheek in Barneveld zijn er al een langere tijd. Begin 2021 gaat het ook echt gebeuren. Binnenkort maken we de definitieve planning bekend.

Input van klantenpanels in 2019
We willen de inrichting/indeling van ons gebouw meer laten aansluiten op de behoeften van de inwoners van de gemeente Barneveld. Daarom zijn we vorig jaar in gesprek gegaan met ouderen, jongeren en volwassenen in de leeftijd 21-65 jaar. Veel van die ideeën en wensen zijn meegenomen in het ontwerp.

Nieuwe inrichting, nieuw aanbod
De Bibliotheek is de laatste jaren heel sterk veranderd. We zijn niet meer alleen van de boekenuitleen. Er gebeurt veel meer! Voor iedereen valt er van alles te leren, te lezen, te ontdekken, te maken en te ontmoeten.
In de nieuwe inrichting zul je dat terugzien. Onze programmering en ander aanbod zal zich de komende jaren hierdoor kunnen uitbreiden zodat we écht voor ieder wat wils te bieden hebben. Maar het wordt ook nóg meer gewoon een plek waar je anoniem mag binnenlopen en je eigen ding mag doen.

 De Bibliotheek...is van iedereen!

Hoe komt de Bibliotheek er uit te zien? Een sfeerimpressie:

Onderstaande beelden geven het soort meubels en de sfeer die we voor ogen hebben voor de gehele inrichting op begane grond en boven. Hiervoor maken we gebruik van de schetsen van OdV interieurarchitecten en beelden van andere bibliotheken.

Op de benedenverdieping komen fijne plekken om rustig de krant te lezen, plekken om te vergaderen, of met privacy gesprekken te kunnen voeren.

Ook jongeren krijgen een lekkere chillplek en taalvrijwilligers kunnen op een rustige plek met hun deelnemers de taal oefenen. Op termijn zal er ook een plek in gebruik worden genomen voor een makersplaats waar kinderen bijvoorbeeld technische workshops kunnen volgen.

En uiteraard is er ruimte om lezingen, voorstellingen en workshops te laten plaatsvinden.

Let op: dit zijn sfeerimpressies, de uitwerking kan dus nog aangepast worden.

De herinrichting wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ontwerp is van: