Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen, en terugbrengen.

Download de Iguana (Bibliotheek) app


Lenen & terugbrengen

Hoe kan ik lenen?

Als je naar de Bibliotheek komt, neem je je bibliotheekpas mee, zoek je boeken uit en kun je bij het uitleenstation (de computer) je pas scannen en je boeken scannen.
Dan kun je ervoor kiezen een uitleenbon te laten printen als geheugensteun zodat je weet wanneer je de boeken weer moet terugbrengen en ben je klaar. Naast fysieke boeken kun je ook online (luister)boeken lenen.
E-books, Luisterboeken en tijdschriften leen je via de Online Bibliotheek.

Hoeveel materialen mag ik lenen?

 • Bekijk het abonnementenoverzicht voor het aantal boeken dat je mag lenen per abonnement
 • Met een Luxe abonnement mag je de boeken 6 weken houden. Met de overige abonnementen 3 weken
 • Geleende materialen kun je 1 keer 3 weken verlengen, tenzij ze gereserveerd zijn
 • Je kunt met jouw pas lenen en inleveren bij alle Bibliotheken in de provincie Gelderland
 • Sprinters (recent verschenen boeken) mag je 2 weken gratis lenen, deze kunnen niet verlengd worden

Lees meer informatie over de voorwaarden van jouw abonnement: Budget, Standaard, BoekStart&Jeugd, Luxe, Vakantie/Proef of Lees & Luister digitaal.

Hoe lever ik het materiaal weer in?

Je kunt de geleende materialen zelf inleveren bij de zelfservicebalie van de vestigingen. Je kunt geleende materialen in elke vestiging van de Bibliotheek Barneveld inleveren. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde vestiging waar je het materiaal geleend hebt. Ook kun je materialen inleveren bij alle Bibliotheken in de provincie Gelderland.

Als je de materialen te laat inlevert wordt er te laat-geld berekend (behalve bij de kinderen/jeugd en het Luxe abonnement).
Uitgebreide informatie over de voorwaarden vind je bij jouw abonnement: Budget, Standaard, Luxe, BoekStart&Jeugd, Lees & Luister digitaal of Vakantie/Proef.

Hoe voorkom ik dat ik te laat ben?

Heb jij je al aangemeld voor onze gratis Nooit-meer-te-laat-service?

Hiermee krijg je enkele dagen voor het verstrijken van de uitleentermijn een e-mailbericht. Zo kun je op tijd je geleende materialen inleveren.
Of je verlengt de geleende materialen indien mogelijk; dat kan 24 uur per dag, elke dag van de week via Mijn menu op je computer of via de Iguana App. 

Je kunt deze service zelf aanvinken in "Mijn Bibliotheek":

 • log in op "Mijn Bibliotheek"
 • ga naar "Mijn gegevens"
 • ga naar het kopje "Berichtvoorkeuren"klik bij 'Inleverattentie' op 'Wijzigen'

Een e-mailadres is voor deze service noodzakelijk.
Je kunt de Nooit-meer-te-laat-service aanzetten wanneer u maar wilt.

Let op: Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk voor het op
tijd inleveren. Lever je toch de materialen te laat in, dan betaal je te-laat-geld.

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Ja met onze Boek aan Huis-service heeft u de gewenste boeken snel in huis. Een vrijwilliger neemt de wensen voor het genre boeken met u door en maakt een afleverafspraak wanneer hij/zij de boeken komt brengen.
De service is bedoeld voor mensen die niet (meer) mobiel zijn door ouderdom of fysieke beperking.

Lees meer over Boek aan Huis of bel of mail direct (0342) 403 483, info@bibliotheekbarneveld.nl


Verlengen

Hoe kan ik materialen verlengen?

Je kunt materialen verlengen op onze website of via de Iguana app.

Verlengen op onze website

 • Om je materialen te verlengen, meld je je aan bij 'Mijn Bibliotheek'
 • Klik op ‘Materialen thuis’
 • Vink aan wat je wilt verlengen
 • De nieuwe leentermijn gaat direct in op het moment dat je verlengt en dus niet vanaf de oorspronkelijke inleverdatum
 • Let op: wanneer een materiaal niet verlengd kan worden, staat deze niet aangevinkt. Bij de titel staat vermeld waarom deze niet verlengd kan worden
 • Vink eventueel uit wat je niet wilt verlengen
 • Klik vervolgens bovenaan: geselecteerde uitleningen. Je krijgt te zien welke materialen verlengd zijn

Log in om te verlengen

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

 • Verlengen kan door met je pasnummer en wachtwoord in te loggen in 'mijn menu' en vervolgens te kiezen voor 'uitleningen en verlengen'. Vink vervolgens de media aan die je wilt verlengen en klik op 'Verleng geselecteerde uitleningen'. Wanneer je alle media wilt verlengen die in jouw bezit zijn, klik je op 'Verleng alle uitleningen'
 • Je kunt media maximaal 1 keer met 3 weken verlengen. De verlengperiode sluit aan op de uitleentermijn die voor het abonnement dat je hebt, van kracht is.
 • LET OP: Media die door andere leden zijn gereserveerd, kunnen niet verlengd worden
 • Verlengingskosten per abonnement (per exemplaar): Budgetabonnement €1,50, overige abonnementen: gratis
 • Sprinters kun je niet verlengen

Log in om te verlengen


Betalen

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Je betaalt € 0,25 te laat-geld per item per openingsdag  

Circa 3 weken na het verstrijken van de uitleentermijn wordt een 1e herinnering gestuurd en twee weken later de 2e herinnering.

Als de materialen na deze herinneringsberichten nog niet ingeleverd zijn, wordt er een nota met te-laat-geld en administratiekosten à € 2,75, gestuurd. Worden de materialen dan nog niet ingeleverd, dan wordt er een herinneringsnota gestuurd.

Als er na deze herinneringsnota niet betaald is of de materialen niet zijn ingeleverd, wordt de vordering overgedragen aan een incassobureau. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Hoe kan ik betalen?

Als lid kun je een tegoed op je pas zetten waarmee je bijvoorbeeld verlengkosten of te laat-geld kunt betalen. Je kunt zelf aangeven waarvoor het tegoed gebruikt mag worden.
Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je kind zelfstandig de bibliotheek bezoekt maar nog niet een eigen pinpas heeft.

Het plaatsen van een tegoed op een bibliotheekpas kan per pin via de betaalautomaat in de Bibliotheek of vanuit huis door middel van iDEAL. Lees meer

Gebruik publiekspc’s of kopieën maken
Wanneer je geen lid bent van de Bibliotheek, maar wel gebruik wilt maken van onze internetdiensten of wilt printen of kopiëren kun je via de betaalautomaat per pin een tegoedbon kopen.

Leden kunnen naast het kopen van een tegoedbon hiervoor ook het tegoed op de bibliotheekpas gebruiken.

Beëindiging abonnement
Wanneer je jouw abonnement beëindigt en nog een tegoed op de pas hebt staan van minimaal € 2,50 wordt dit bedrag automatisch teruggestort op uw rekening. Wanneer je tussentijds het tegoed wenst te ontvangen, wordt hiervoor € 5,- administratiekosten in rekening gebracht.

Kan ik voor mijn gezinsleden betalen?

In Mijn Menu en de Iguana-app kunt u via één account ook voor andere gezinsleden verlengen/betalen. Hiervoor moeten machtigingen aangemaakt worden. Zijn de machtigingen aangemaakt in de Iguana-app, dan zijn deze ook te gebruiken in Mijn Menu en omgekeerd. 


Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materiaal?

Het reserveren van materialen van de Bibliotheek is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk bovenaan (onder het menu) geef je een zoekterm in. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar ‘Reserveren’.

Log in met je pasnummer en wachtwoord (zie: Inloggen in 'Mijn Bibliotheek', hoe werkt dat?). Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kan je ook reserveren aan de balie in de Bibliotheek. Hiervoor kun je terecht van dinsdag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur.

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere Openbare Bibliotheken?

Is het materiaal dat je zoekt niet aanwezig in de collectie van de Bibliotheek Barneveld, Kootwijkerbroek of Voorthuizen?

Zoek dan eerst verder in de collectie van de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken.

Is het materiaal ook daar niet aanwezig? Zoek dan verder in de Landelijke catalogus (materialen van andere openbare bibliotheken in Nederland, via 'Aanvragen', hiervoor moet je een vergoeding betalen)

Deze mogelijkheden vind je in het menu 'Opties' van de catalogus. Heb je de gewenste titel gevonden? Klik dan op 'Deze titel aanvragen (niet gratis)' en doorloop de stappen in Mijn Bibliotheek.

Hoe vraag ik materiaal aan uit Universiteitsbibliotheken?

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die onze vestigingen van de Bibliotheek Barneveld niet hebben. Je vindt via deze zoekmachine boeken van universiteitbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.

 • De gereserveerde boeken mag je 3 weken lenen
 • Wij brengen €5,- in rekening per aanvraag. Je betaalt bij ons aan de balie als je het boek komt afhalen.

Lees meerGeen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op